This is a SEO version of Multimedia met Windows. Click here to view full version
« Previous Page Table of Contents Next Page »Multisessieschijf branden
Wanneer je een schijf gaat branden, dan dien je op voorhand te beslissen of je deze in meerdere sessie gaat branden of in één keer. Koos je voor het laatste, dan wordt de schijf ‘afgesloten’ en kan je er nadien geen gegevens meer bij schrijven. Koos je voor een multisessieschijf, dan kan dat wel, op voorwaarde dat je bij elke brandopdracht aangeeft dat het om een multisessieschijf gaat en deze dus niet afgesloten mag worden.
Multisessieschijven
Dubbellagige dvd’s en Blu-ray schijfjes kunnen heel veel
computerbestanden bevatten. Je hoeft ze niet altijd in één enkele keer vol te branden, dat kan ook in meerdere ‘sessies’.
Compatibiliteit
Schijfjes die in meerdere sessies zijn volgeschreven, kunnen door moderne computers met Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Windows 8, zonder probleem gebruikt worden. In deze computers zitten cd- en dvd-stations die multisessieschijven kunnen lezen. Op (zeer) oude computers kunnen multisessieschijven mogelijk niet gelezen worden.
Één schijf, meerdere sessies
Op eenmultisessieschijf worden bestanden enmappen stapsgewijs inmeer dan één opname toegevoegd. Na de eerste sessie is het mogelijk om bestanden bij te werken of zelfs te verwijderen. De gegevens op een multisessieschijf worden gezien alsof ze geschreven werden op hetzelfde moment, tenminste indien ze gelezen worden via een multisessie-compatibel station.
Sporen, lead-in en lead-out
Op een multisessie data-schijf, worden de gegevens van een enkele sessie in één spoor of track opgenomen. Wanneer de sessie wordt beëindigd, zal een sessie lead-out worden gemaakt. Op die manier kan een schijfstation een sessie herkennen en de gegevens erin lezen. Het schrijven van een lead-out en lead-in voor een nieuwe sessie neemt extra ruimte in op de schijf: zo’n 22 MB voor de eerste sessie en 13 MB voor iedere volgende sessie. Dit betekent dat je iets minder schijfruimte hebt op een multisessieschijf.
Bestanden toevoegen, overschrijven en wissen
Tijdens het branden van de eerste sessie worden de namen en locaties van de opgenomen bestanden weggeschreven in een bestandstabel van die sessie. Wanneer bestanden in een latere sessie toegevoegd worden, dan wordt een nieuwe bestandstabel weggeschreven. Hierin zitten ook verwijzingen naar bestanden die zijn opgenomen in de vorige sessie. Bestanden die al op de schijf gebrand werden hoeven dus niet opnieuw te worden geschreven, alleen hun locaties worden opnieuw opgenomen in de tabel van de laatste sessie. Zo worden alle bestanden die zijn opgenomen in de vorige sessies weergegeven alsof ze deel uitmaakten van de laatste sessie.
Bij het koppelen van gegevens tussen de sessies, kunnen bestanden die al opgenomen werden in een vorige sessie overschreven worden door een nieuwere versie van hetzelfde bestand (met een identieke bestandsnaam en pad) in een nieuwe sessie op te nemen. De verwijzing naar de vorige versie van het bestand wordt geschrapt, maar het bestand zelf staat nog steeds op schijf. Bestanden kunnen ook gewist worden in een nieuwe sessie: het bestand zelf kan niet fysiek gewist worden, maar de verwijzing naar het bestand kan in de bestandstabel van de nieuwe sessie wel geschrapt worden.
Wat is een multisessieschijf?
159 THEMA 10 : Gegevens branden
This is a SEO version of Multimedia met Windows. Click here to view full version
« Previous Page Table of Contents Next Page »