Page 161 - Multimedia met Windows

This is a SEO version of Multimedia met Windows. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

Legaal kopiëren

Een dvd-video of Blu-ray mag je voor eigen gebruik kopiëren. Zolang je de originele schijf in je bezit hebt tenminste.

Wat mag je kopiëren?

Thuiskopie

De steile opkomst van filesharing en piraterij hebben een groot aantal producenten van dvd-video’s bewogen om consumenten te waarschuwen van de onrechtmatigheid van het kopiëren van dvd’s of van de inhoud erop. Maar is het echt wel illegaal om een kopie te maken of een deel te kopiëren? Net zoals bij audio-cd’s mag je ook thuiskopies maken van je aangekochte dvd’s. De kopie mag niet uitgeleend worden aan derden en verkopen is al helemaal verboden. Daar staan trouwens zware geldboetes op. Een gehuurde dvd uit de videotheek kopiëren is niet legaal omdat je de dvd niet in je bezit hebt, die blijft namelijk eigendom van de videotheek.

Internet

Een digitale kopie van een commerciële dvd op je harde schijf via internet ter beschikking stellen van derden is steeds illegaal. Ook het downloaden van dvd’s via file-sharing op internet is dat. Op verschillende websites kan je tegen betaling legaal een film downloaden, bijvoorbeeld op Xbox video, iTunes, iWatch.be of dvdpost.be.

Afspeel- en kopieerbeveiliging

Producenten hebben verschillende opties om hun dvd’s te beveiligen. Deze beveiligingen kunnen steevast door middel van computerprogramma’s omzeild worden:

Regio-codes

Een producent die een film eerst in de Verenigde Staten en later pas in Europa wil laten verschijnen, heeft demogelijkheid omeen regiocode te gebruiken op de dvd. Voor de VS is de regiocode 1, voor Europa is dit 2. Zowel huiskamer dvd-spelers als deze ingebouwd in computers, die in Europa verkocht worden, spelen in principe enkel dvd’s af met regiocode 2 en dvd’s zonder regiocode (een producent

is niet verplicht een code op te nemen). Regio-codes kunnen softwarematig omzeild worden en er zijn ook huiskamer dvd-spelers van minder bekende merken te koop die zich niets aantrekken van de codes.

CSS (Content Scrambling System)

CSS is een kopieerbeveiliging die voorkomt dat je een dvd simpelweg kan kopiëren naar bijvoorbeeld een dvd-r of naar een harde schijf. Spelers en softwareprogramma’s hebben een ingebouwd algoritme (berekeningsmethode) om de dvd toch te kunnen afspelen. Dit algoritme werd in 1999, drie jaar na de introductie van CSS, gekraakt. Intussen zijn er dan ook veel programma’s die de CSS beveiliging kunnen uitschakelen waardoor het toch mogelijk wordt om dvd’s te kopiëren.

Anti-ripping methodes

Nadat CSS geen voldoende beveiliging meer bood, hebben fabrikanten andere technieken ontwikkeld om het kopiëren of rippen van dvd-video’s te beletten. Men zoekt dan naar manieren die het normale afspelen van een dvd niet belemmeren, maar het kopiëren ervan via een computer wel. Dit gebeurt overigens met weinig succes. Producenten moeten beseffen dat wat afgespeeld kan worden op de één of andere manier ook gekopieerd kan worden, hoe goed ze hun titels ook beveiligen.<

Van een gehuurde dvd uit de videotheek of bibliotheek mag je geen thuiskopie maken omdat de dvd niet jouw eigendom is.

161 THEMA 10 : Gegevens branden

Page 161 - Multimedia met Windows

This is a SEO version of Multimedia met Windows. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »